Oh yes!
Το σχόλιο του αδερφού μου για το σημείο που δείχνει την αναρρίχηση: στην Ελλάδα οι μαθητές σκαρφαλώνουν τα κάγκελα, για να παν να πάρουν μπουγάτσα.
Ahahahahahahahaha ξεράθηκα!
Έγραψε το άτιμο!
Σημ.: και ο δικός μου αδερφός Β' Λυκείου πηγαίνει εδώ και στην Ελλάδα έκανε μέχρι και την Α' Λυκείου. Έχει δει και τα δύο συστήματα. Ευτυχώς δεν πρόλαβε τα φροντιστήρια, παρά μόνο για τα αγγλικά. Και που λέτε, μισή ώρα τη μέρα διαβάζει (κι αν) και τα πάει πάρα πολύ καλά. Όλο 10άρια παίρνει σε μαθηματικά, φυσική, χημεία κλπ. (Με άριστα το 10 προφανώς.
) Και φέτος του είπε ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματός του να πάρει περισσότερα μαθήματα, για να..... κάθεται στη Γ' Λυκείου που θα έχει τις 'πανφινλανδικές' (δεν αποτελούν ταυτόχρονα και εισαγωγικές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι απλώς απολυτήριες εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο)..!
Αυτό που δεν μου άρεσε στο βιντεάκι είναι το ότι παρουσίασαν το σύστημά μας λες και κάνουμε μόνο χορό, μουσική, γυμναστική, marketing και βιντεοσκόπηση και γι' αυτό οι μαθητές είναι όλοι πολύ χαρούμενοι και δεν έχουν πολύ διάβασμα για το σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι ο αδελφός μου στη Β' Λυκείου κάνει τα μαθηματικά κατεύθυνσης που κάνουν στην Ελλάδα στη Γ' Λυκείου και από φυσική και χημεία ούτε λόγος. Κάτι μαθήματα και εργαστήρια που οι Έλληνες τα διδάσκονται στα πανεπιστήμια - και να μην πω πώς. Δεν ισχύει αυτό που λέγεται ότι η ελληνική ύλη είναι πιο δύσκολη και μεγάλη. Μπούρδες στον κύβο. Η ελληνική ύλη είναι απλά τόσο λάθος κατανομηνένη και διδασκόμενη! Απλώς εδώ υπάρχει η επιλογή για διαφόρων ειδών μαθήματα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών - πράγμα που θα τους χρησιμεύσει και στις εισαγωγικές τους αργότερα, εάν αποφασίσουν να δώσουν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εάν ξέρεις ότι θέλεις να δώσεις για ψυχολογία, να μπορείς να διαλέξεις σχετικά μαθήματα ήδη από το σχολείο, για να μη σου φανεί τόσο δύσκολη η ύλη των εισαγωγικών αργότερα, και όχι να κάνεις απλά θεωρητικά μαθήματα - άσχετα με τη σχολή σου - μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για θεωρητική σχολή.
Ε, για να μπεις στο πνεύμα της θεωρίας. Χαχαχαχαχαχα! Βασικά, για κλάματα είναι, όχι για γέλια. Εμένα στις εισαγωγικές - δηλαδή πριν καν μπω στη σχολή - μου ζητήθηκε ύλη που είχα διδαχτεί στην Ελλάδα στο πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο.
Ο αδερφός μου πάλι έχει κάνει και ψυχολογία και φιλοσοφία, όντας ακόμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι οι ξένες γλώσσες που διδάσκονται στα φινλανδικά σχολεία είναι γύρω στις 30: σουηδικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ιαπωνικά, κινεζικά, λατινικά, σομαλικά και βάαααααλε. Απλώς εδώ έχουμε
πραγματικά δυνατότητες επιλογής.
Άλλο ένα βιντεάκι που μπορεί να βρείτε ενδιαφέρον:
Primary literacy lesson in a finnish schoolhttp://www.teachers.tv/video/4978