Μια απ' τις πιο συγκλονιστικές ταινίες.
Ορισμένες σκηνές είναι φρικιαστικές, αλλά νομίζω ακριβώς όπως πρέπει για να σε ταρακουνήσει. Έχει μια ατμόσφαιρα πολύ χαρακτηριστική, σε εγκλωβίζει. Μου έχει αφήσει μια αίσθηση ανακατωσούρας, ένα στομάχι σε καθόλου καλή κατάσταση και ανασφάλεια.
Απ' τις καλύτερες σκηνές για μένα είναι όταν βρίσκονται στην σπηλιά και του εξηγεί τι συμβαίνει..
Δανείζομαι quote από άλλο topic:
Ktn έγραψε:Εξαιρετική, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, πολύ καλοστημένο και σκηνοθετημένο και με ένα από τα καλύτερα -και πιο "μπερδεμένα"- σενάρια που κυκλοφορούν.
Νομίζω πως η λέξη μπερδεμένο είναι πολύ λίγη.
O DiCaprio δεν σταματά να με εκπλήσσει με το πόσο καλός ηθοποιός είναι! Μα τι ερμηνεία;!
Νομίζω πάντως ότι ο Scorsese θέλει ειλικρινά να μας τρελάνει, ευχαριστιέται να παίζει με τα νεύρα μας.
Spoiler Alert
- Σπόιλερ:
- Θέλω να ρωτήσω όσους το είδαν. Εσείς τι πιστεύετε τελικά; Πως ήταν τρελός ή τον τρέλαναν στο νησί; Για μένα το άφησε ανοιχτό και απορώ με αυτά που διάβασα σχετικά με το τέλος που "μπορείς να προβλέψει" (πού ούτως ή άλλως δεν είναι αυτό το ζητούμενο). Τα έδεσε έτσι και έφερε τα δεδομένα στο τέλος ώστε να δείξει πως ήταν παρανοϊκός. Όσο το σκέφτομαι βέβαια και φέρνω ξανά στο μυαλό μου σκηνές και διάφορα στοιχεία κάνει όλο και περισσότερο κλικ και εξηγεί διάφορα πράγματα αυτή η εκδοχή. Αλλά.. εγώ πιστεύω (ή θέλω να πιστεύω :Ρ) πως στην πραγματικότητα δεν ήταν όλα δημιούργημα ψυχικής ασθένειας, αλλά τον έκαναν να πιστέψει πως είναι τρελός. Σε όλη την ταινία εστίαζε στο πώς φέρονταν στους τρόφιμους, πώς αν διαγνώσεις κάποιον σαν "τρελό" δεν μπορείς να ξεφύγεις πια από αυτό και πώς χρέωναν τα πάντα ύστερα στην "τρέλα" τους. Με το να κλείσει έτσι την ταινία ώστε να πιστέψουμε πως πρόκειται για τρελό μου φαίνεται σαν ένας πολύ έξυπνος και έμμεσος τρόπος για να μας δείξει πόσο δίκιο έχει και ότι μπορούν να πείσουν εντελώς κάποιον για την υποτιθέμενη ψυχασθένειά του. Στην τελευταία σκηνή που έρχονται οι νοσοκόμοι κρατώντας ..νυστέρι; ένα μυτερό σίδερο; -δεν κατάλαβα τι ήταν, αλλά μου έφερε ένα πολύ δυνατό σφίξιμο στο στομάχι- χωρίς να ξέρω τι ακριβώς ήταν θεώρησα ότι θα του κάνουν λοβοτομή. Αν κατάλαβα καλά τότε μου φαίνεται σαν ένα κλείσιμο του ματιού στο τέλος απ' τον Scorsese και αναφορά στην σκηνή που του εξηγούσε στη σπηλιά όλα τα ανατριχιαστικά πράγματα που κάνουν.
Υπάρχει μια σκηνή που σκάλωσα. Ή κάτι μου ξέφυγε ή δεν θυμάμαι καλά, αλλά.. Όταν ο Teddy τους ακούει να μιλάνε για 66 ασθενείς δεν ξέρει ακόμα ότι έχει γυρίσει η "δραπέτισσα". Οπότε γιατί δεν υποθέτει ότι όταν ήταν κι αυτή εκεί ήταν σύνολο 67, αλλά αντί γι' αυτό την υπολογίζει στους 66 για τους οποίους συζητάνε ενώ νομίζει ακόμα ότι αγνοείται; :S Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητή ή το μπερδεύω πιο πολύ.