Λοιπόν, όπως ίσως να ξέρετε, οι Stratovarius είναι ένα -πολύπαθο - συγκρότημα εκ Φινλανδίας, που είναι από τα παλιότερα και καλύτερα σχήματα στον χώρο του μελωδικού, power metal.
Η δισκογραφία τους περιλαμβάνει τα:
*Fright Night [1989]
*Twilight Time [1992]
*Dreamspace [1994]
*Fourth Dimension [1995]
*Episode [1996]
*Visions [1997]
*Destiny [1998]
*Infinite [2000]
*Elements, Pt. 1 & Pt. 2 [2003]
*Stratovarius [2005]
*Polaris [2009]
Ενώ -τωρινά- μέλη είναι οι:
*Timo Kotipelto, φωνητικά
*Jens Johansson, πλήκτρα
*Jorg Michael, ντραμς
*Lauri Porra, μπάσσο
*Matias Kupiainen, κιθάρα
Πρώην μέλη δεν βάζω, γιατί θα γίνει χαμός, αλλά ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει σίγουρα στον Timo Tolkki, που από την δημιουργία τους, μέχρι και τον ομότιτλο δίσκο τους ήταν κιθαρίστας και βασικός συνθέτης του συγκροτήματος.
Προσωπικά, αγαπημένοι μου δίσκοι είναι τα Visions, Destiny και ειδικά το Elements Pt.1, όπου προσωπικά πιστεύω ότι άγγιξαν top, τόσο στις συνθέσεις, όσο και στην απόδοσή τους.
Το Polaris επίσης, παραδόξως, όσο το ακούω, τόσο μου αρέσει!
Αρκετά καλός δίσκος, με σχετικά χαμηλές ταχύτητες (σε σχέση με Speed Of Light/Stratofortress κοκ, ε, αργό φαίνεται ), λιγότερα κιθαριστικά σημεία, αλλά πολύ καλά πλήτρα, και πιο καλοδουλεμένα φωνητικά από αυτά που μας είχε συνηθίσει ο Kotipelto.
Για όσους δεν το έχουν ακούσει καθόλου (γιατί από τα υπόλοιπα δεν γίνεται, όλο και κάτι θα έχετε ακούσει ), τo 'hit' Deep Unknown, τα κλασικά power Blind, Higher We Go(ooooo ) και το ονειρικό When Mountains Fall νομίζω ότι φτάνουν για να δείξουν ότι οι Stratovarius μπορεί να έχασαν το ίσως βασικότερο μέλος τους, αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι!